20 évig fix fogsor

Health care professional pointing to copyspaceHa elveszítjük néhány fogunkat vagy akár az összeset, és műfogsor viselésére kényszerülünk, egy kicsit biztosan mindig aggódunk amiatt, mi lesz, ha a pótlás a legváratlanabb pillanatban elmozdul, és mindenki észreveszi majd, hogy protézist viselünk.

De ma már a műfogsor elmozdulása kiküszöbölhető!

Tudnia kell egyébként is, hogy problémájával nincs egyedül: Magyarországon jelenleg nyolcszázezren viselnek teljes műfogsort.
Bár a fogsor akár néhány hónap vagy hét alatt megszokható, és a viselője már bátran ehet, beszélhet és nevethet, sokak számára már maga a tudat is kellemetlen, hogy a fogpótlás valójában nincs rögzítve a szájukban. Az ő számukra jó hír, hogy néhány vékony titán implantátum segítségével a protézis biztosan rögzíthető, így nem fog elmozdulni a szájban.

Milyen problémák lehetnek a kivehető fogsorral?

A kivehető műfogsort viselők számára gyakori probléma, hogy a páciens nem mer magabiztosan beszélni, étkezni, mosolyogni vagy nevetni, mert fél, hogy a fogsor elmozdul.
Nem szívesen fogyaszt kemény élelmiszereket, vagy ha igen, azokat nem rágja meg rendesen. Mivel az emésztés a szájban kezdődik, a nem megfelelően megrágott étel plusz munkát ad a gyomornak, így a páciensnek emésztési problémái is lehetnek. Többen félve hagyják bent éjszakára a műfogsort, mert azon aggódnak, hogy az elcsúszik.

Fix fogsorral a fenti problémák kiküszöbölhetők – a fix fogsor előnyei:fogbeültetés - fix fogsor

  • A műfogsor nem mozdul el, nem kényelmetlen
  • Keményebb ételeket is könnyen megrághat
  • Az étel nem megy a műfogsor alá
  • Ízérzékelése javul
  • Emésztése javul
  • A hangképzés javul, a beszéd könnyebbé válik
  • Magabiztosan mosolyoghat és nevethet
  • Az önbizalomhiány, a szorongás és a szégyenérzet elmúlik

Titán implantátum fix fogsorhoz

Magyarországon néhány éve alkalmazzák a műfogsorok rögzítésére alkalmas, az Egyesült Államokban kifejlesztett,speciális titán implantátumokat. Ezek segítségével a meglévő műfogsor stabilizálható, így az nem mozdul el, és nem válik kényelmetlenné; a páciens számára az étkezés és a beszéd többé nem okoz problémát.
Az implantátumok behelyezése fájdalommentes, és segítségükkel a fogsor legalább húsz évig fix marad.

Az fogászati implantátumok beültetése

A fogsor rögzítéséhez a fogorvosok mini implantátumokat ültetnek be a páciens állcsontjába. Az implantátumok kis gömbfeje rögzül a fogsorba épített patentházban, így megakadályozza az elmozdulást. Ennek köszönhetően étkezéskor nem kerül étel a fogsor alá, illetve a páciens újra könnyedén beszélhet.

Az implantátumokat metszés és varrás nélkül, egy tűszúrás nagyságú nyíláson keresztül helyezik be a műfogsorviselő állcsontjába. Az alsó állcsont csontszerkezete keményebb, így abba általában csak négy, a felsőbe pedig, mivel az puhább, hat implantátumot ültet be a fogorvos; ezzel tökéletes rögzítés érhető el.

A fix fogsor éjszaka is viselhető.

Mivel igen kisméretű implantátumokról van szó, a műtét fájdalommentes, a gyógyulási idő pedig rövid. A fix fogsor éjszaka is viselhető, mindössze a tisztítás idejére kell kivenni. A normál méretűekkel szemben az igen kis méretű, keskenyebb titán implantátumok még egy sorvadt állkapocsba is beültethetők. A beavatkozás után két-három órával a páciens már korlátok nélkül használhatja műfogsorát.

Fogorvos és fogtechnikus keresőnk segítségivel válassza ki, hogy kihez fordul műfogsor készítés vagy fogsor javítás miatt!