a fogpótlások fajtái

mosolyHa az idő múlásával fogaink meglazulnak, kihullanak vagy olyannyira károsodnak, hogy el kell őket távolodni, nem kell szégyenkezve takargatnunk a szánkat.

Előfordulhat, hogy fogpótlásra van szüksége. Ne halogassa, forduljon szakemberhez, hogy újra mosolyoghasson Ön is!

Mára számtalan fogpótlási lehetőség létezik!

Segítségükkel az eredetivel szinte tökéletesen megegyező, esztétikus fogazatunk lehet, egyedi igények és adottságok alapján határozható meg az optimális fogpótlási módszer.

Rögzített, fix fogpótlások

A fix fogpótlás segítségével nem kell amiatt aggódnunk, hogy a pótlás elmozdul a szájban vagy kiesik. A fogorvos előkészíti, lecsiszolja a saját fogakat, vagy azok hiányában inplantátumokat helyez be és rögzít a szájban. A fogtechnikus elkészíti a fogpótlást, amelyet az orvos beragaszt a páciens szájába.

In-lay, on-lay

A páciens előkészített fogsorát a szakemberek számítógéppel beszkennelik, és egy úgynevezett frézgép készíti el az egyénre szabott fogpótlást. A fix fogpótlást eztán a fogorvos helyezi be és rögzíti a szájba.

Héj

A porcelán héjjal a kisebb formai vagy esztétikai hibák tökéletesen elrejthetők. A fogorvos előkészíti a fogakat, a fogtechnikus pedig elkészíti a megfelelő héjat. Az eredmény egy teljesen természetesnek tűnő fogsor. Az e típusú fogpótlás előnye, hogy a héj felhelyezéséhez nem kell az egész fogkoronát lecsiszolni.

Korona

A koronák váza általában cirkónium-oxidból vagy alumínium-oxidból készül, a leplezés pedig porcelánból. A fogakat a fogorvos készíti elő, és ő is rögzíti a szájban az egy számítógép, illetve a fogtechnikus által elkészített koronát, amely tökéletesen imitálja a valódi fogat.

Fogászati híd

A fogászati híd segítségével több foghiány is palástolható. A híd egy hídpillérből és az arra ragasztott koronákból, illetve porcelán műfogakból áll. A hídpillér lehet egy természetes fog vagy implantátum is. A fogpótlás fajtái a hagyományos, a szabad végű és a ragasztott fogászati híd.

Implantációs fogpótlás

A hiányzó saját fogak ma már implantátum beültetésével is pótolhatók. Az implantátum szolgálhat korona, híd, illetve kivehető műfogsor alapjaként is.

Kivehető fogpótlások – kivehető protézis

Részleges műfogsor

Kivehető műfogsor - műfogsor készítés, fogsor javítás.

A részleges, immediát műfogsor lehet műanyag vagy fémlemezes. A fogpótlást a saját fogakhoz vagy implantátumokhoz rögzítik merev vagy rugalmas kapcsokkal. Előnye, hogy csak néhány hiányzó fog esetén is tökéletes pótlás készíthető, illetve, hogy a megmaradt saját fogak nagymértékben megnövelik a fogpótlás stabilitását.

Teljes műfogsor

A teljes műanyag vagy fémlemezes műfogsor jóvoltából akkor is természetesnek tűnő, esztétikus fogazatunk lehet, ha saját fogainkat elveszítettük. A rögzítő kapcsoknak köszönhetően a fogsor nem mozdul el, azonban kivehető marad.
A teljes lemezes fogpótlás anyaga rugalmas műanyag vagy kemény-akrilát.

Ideiglenes műfogsor

A végleges fogpótlás elkészítéséig a páciensnek ideiglenes fogpótlást kell viselnie. Az esztétikus fogsor előnye, hogy lerövidíti a megszokási időt, és gyorsítja a sebgyógyulást.

Kombinált fogpótlás

A rögzített és a kivehető fogpótlások együttesen is alkalmazhatók. A kivehető rész a speciális rögzítési technikának köszönhetően nem mozdul el.

Fogorvos és fogtechnikus keresőnk segítségivel válassza ki, hogy kihez fordul műfogsor készítés vagy fogsor javítás miatt!