kivehető műfogsor

A kivehető fogpótlásnak kétféle fajtája van: a teljes protézis és a részleges protézis.

teljes műfogsor

kivehető műfogsorHa a szájban már nem található egyetlen saját fog sem, a fogsor csak kivehető részből áll.

Korábban a fogtechnika még nem tette lehetővé fix fogsor készítését vagy részleges fogpótlást, kivehető műfogsort kapott a legtöbb páciens.

részleges fogpótlás

A részleges fogpótlás esetén még találhatók a szájban saját fogak is, de nem elegendő ahhoz, hogy rögzített hídpótlás készüljön. Ezeket a fogakat használjuk a fogsor rögzítéséhez.
Ezek a rögzítések sokfélék lehetnek, az egyik legkorszerűbb forma, a kombinált fogsor.

[ad 1]

kombinált fogsor

Ez azt jelenti, hogy a meglévő fogakat (vagy csak egy részüket) koronával látjuk el, ahol a korona úgy van kialakítva, hogy oldalirányban tart egy fém “gömböcskét”, vagy csúsztatót.
Ezek a koronák ragasztással rögzülnek a fogakon, tehát ezt nem kell kivenni a szájból.

Miért nem mozog a kivehető műfogsor a szájban?

A kiálló „gömböcskére” (csúsztatóra) fekszik fel a fogsoron kialakított kis patron, ami belepattan a fém részbe, így egy stabil „patentos” rögzítést biztosít a kivehető műfogsornak.

Így a kivehető műfogsor nem mozog a szájban, nem akadályoz a beszédben, a műfogsor rágáskor sem mozdul el. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a kivehető fogsort lehet redukálni, a méretét csökkenteni, tehát nem takarja be az egész szájpadlást, így nagymértékben javítja a komfortérzetet és az ízérzést sem akadályozza.

Ezek mellett a kényelmi tulajdonságok mellett a lényeg, hogy kombinált műfogsor egyenletesen terheli mind a meglévő fogazatot, mind a fogatlan állcsontot, ellentétben a kapcsos műfogsor kialakítással, így kivédhető az állcsont egyenetlen sorvadása és a meglévő fogak kilazulása.

Nem látszik majd, hogy műfogsort kell viselnem?

Itt nincs kapocs, tehát mosolygáskor sem látszik semmi a műfogsorból.
Sokszor még házastárs se tudja, hogy a párja kivehető műfogsort visel.

Fogorvos és fogtechnikus keresőnk segítségivel válassza ki, hogy kihez fordul műfogsor készítés vagy fogsor javítás miatt!