műfogsor megszokás

Mennyi idő kell ahhoz hogy megszokjam a műfogsort és elmúljon az idegen test érzése a számban?

A műfogsor már néhány hét alatt megszokható

Kivehető műfogsor - műfogsor készítés, fogsor javítás.

Ha elveszítjük saját fogaink egy részét vagy akár az összeset, és emiatt részleges vagy teljes fogpótlásra szorulunk, azaz műfogsort kell viselnünk; eleinte biztosan megrettenünk majd. Azt hisszük, mindenki észre fogja venni, hogy fogaink nem természetesek, és nem is tudjuk majd megszokni a pótlást. Többen félnek attól is, hogy a műfogsor a legváratlanabb pillanatban elmozdul vagy kiesik, kellemetlen perceket szerezve viselőjének.

[ad 3]

Az ötven év felettiek fele visel műfogsort

Szerencsére azonban ma már a műfogsorok teljesen természetes hatást keltenek, tökéletesen hasonlóak a saját fogakhoz, illetve, a megfelelő paraméterek alapján elkészített fogpótlás kiválóan idomul a páciens szájához, így nem mozdul el. A műfogsorviselés az első időkben természetesen kellemetlen lehet, de a pótlás egy hónap vagy akár már néhány hét alatt is megszokható. Jelenleg Magyarországon az ötven év feletti lakosság fele hord műfogsort; nem szabad tehát azt gondolnunk, hogy egyedül vagyunk a problémánkkal, és szégyenkeznünk sem kell miatta.

Esztétikus és tökéletesen illeszkedő műfogsorok

A modern műfogsorokkal viselője bátran ehet, beszélhet, mosolyoghat vagy nevethet. A csontfogakkal megegyező külsejű protézisnek köszönhetően a külső szemlélő biztosan nem tudja megmondani, hogy beszélgetőtársa műfogsort visel.

A műfogsor viselés megszokásának időszaka

Idő kell ahhoz, amíg a nyelv és az arc izomzata alkalmazkodik a műfogsorhoz. Az első néhány héten vagy hónapban a fogsor viselése kényelmetlen lehet, de nem szabad feladni a próbálkozást, és kivenni azt; gyakorolni kell. A kezdeti időszakban bátran használjunk műfogsorrögzítő krémet; azonban tudnunk kell, hogy egy már „bejáratott” fogsor helyben tartásához nem szükséges ragasztó. Így, ha az a megszokás időszaka után sem marad könnyedén a helyén, keressük fel fogorvosunkat, és kérjünk műfogsor igazítást. A kezdeti idegentestérzés rövid időn belül elmúlik.

Meg kell tanulnunk műfogsorral enni.

Kezdjük puhább élelmiszerekkel a műfogsor viselést.
Ne egyből almával kezdjük, hanem puhább élelmiszerekkel.

Először csak a rágást gyakoroljuk: kockázzuk fel az ételt, és lassan fogyasszuk el.
Eleinte próbáljuk meg megoldani, hogy egyedül étkezzünk, így senki előtt sem kell szégyenkeznünk. Ha a rágás már jól megy, megpróbálkozhatunk a harapással is. Étkezések után vegyük ki, és tisztítsuk meg a műfogsor.

A kontrollvizsgálatok fontossága

Amíg nem használja magabiztosan műfogsorát, mindenképp vegyen részt a rendszeres fogorvosi kontrollokon. Szintén keresse fel orvosát, ha a fogsor elmozdul, kényelmetlen, vagy egy idő után már nem illeszkedik jól. Utóbbi oka az állcsontok helyzetének megváltozása is lehet. Ha a fogsor becsiszolására van szükség, azt mindig bízza szakemberre, ne próbálkozzon a művelettel otthon.
Ha problémája van a fogsorral, azonnal menjen fogorvoshoz, ne várja meg, amíg az további gondot okoz, például kisebesíti a száját.

Fogorvos és fogtechnikus keresőnk segítségivel válassza ki, hogy kihez fordul műfogsor készítés vagy fogsor javítás miatt!