Fix fogsor = Implantátummal rögzített kivehető protézis?

Amennyiben a páciens nem rendelkezik már saját fogakkal, akkor is lehetőség van arra, hogy rögzített műfogsort azaz fix fogsort kapjon.

Hogy készül a fix fogsor ?

Fix fogsor készítésFix fogsor készítésekor műgyökerek, úgynevezett implantátumok beültetésére van szükség, amikhez a későbbiekben a kivehető műfogsort rögzítik.

Miért fontos a rögzítés, és miért tartják sokan szükségesnek? Leginkább azért, mert a nem rögzített protézist általában nem érzik „biztonságosnak”, stabilnak, hiszen az mozoghat, billeghet, és a páciens attól retteghet, hogy beszéd vagy mosolygás közben elmozdul a helyéről, amit igen megalázónak, kellemetlennek találhatnak. Nekik sem kell azonban már tovább várniuk, számukra is itt a könnyen elérhető megoldás, mégpedig a rögzített kivehető műfogsor!

Milyen előkészületekre van szükség az implantátum beültetése előtt?

Mielőtt az implantátumok beültetéséről döntene az orvos, alapos állapotfelmérésre van szükség. Fontos tudni, milyen állapotban van a páciens ínye, csontállománya, hiszen implantátum csak teljesen egészséges állcsontba ültethető be. Az esetlegesen előforduló gyulladásokat, fogágybetegségeket, szuvas fogat mindenképpen kezelni kell! Előfordulhat, hogy csontépítésre, csontpótlásra is szükség lehet. Ezt csontpótló anyagokkal végzik, amik serkentik a csontszövet képződését, azután fokozatosan eltűnnek, és helyet adnak az új csontállománynak. Bizonyos esetekben egyáltalán nincs lehetőség implantátum beültetésére, ezek lehetnek krónikus betegségek, vagy a helytelen életvitel.

Mik a fix fogsor előnyei?

A kivehető fogsor implantátummal történő rögzítésének számos előnye van. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány:

  • Az implantátummal rögzített fogsor viselése jóval kényelmesebb, mint a kivehető protéziseké. Nem mozdul el, sokkal természetesebb, az esztétikumról már nem is beszélve!
  • Mindent a szemnek, és a szájnak is! Nem kell többé lemondani azokról az élelmiszerekről, amikről korábban le kellett, akár a foghiány, akár a kivehető műfogsor miatt, ami nem nyújtott kellő biztonságot.
  • Az implantátummal rögzített fogsor akár alvás közben is viselhető, vagyis nem kell estéről estére kivenni, hiszen nem mozdul el. Tisztítása pedig egy speciális fogkefe segítségével anélkül is könnyedén megoldható, hogy kivenné a fogsort.
  • Egy életen át tart! A hagyományos kivehető protézissel ellentétben, amit körülbelül tízévenként cserélni kell, ezzel egy életet le lehet élni. Természetesen a megfelelő szájhigiénia, és a folyamatos kontroll elengedhetetlen!
  • Az implantátummal rögzített fogpótlás tehát tökéletes megoldás mindazok számára, akik biztonságra vágynak!