Fix fogsor ? Mikor nem javasolt implantátum beültetése?

Fix fogsor készítés implantációval.Fix fogsor?

Mikor nem javasolt az implantátum beültetése?

Mint minden műtétnek, természetesen a műgyökér beültetésének is vannak kockázatai, bár csak igen ritkán fordul elő mindössze az esetek körülbelül két százalékában –, hogy a beavatkozás sikertelen.

Ezek az implantátumok olyan modern orvosi anyagokból készülnek (nagy tisztaságú, ötvözetlen titánból), amik sem allergiás reakciót nem váltanak ki, sem daganatos megbetegedéseket nem okoznak a pácienseknél.

Hogyan viselkedik az implantátum a szájban?

A műgyökér felületén titán-oxid réteg keletkezik, ami „szövetbaráttá” teszi az implantátumot.
Ez annyit jelent, hogy a titán-oxid nem oldódik nyálban és egyéb testnedvekben, így nem lép reakcióba az immunrendszerrel, tehát nem váltja ki annak reakcióját sem. A kilökődés elkerüléséhez amit újra hangsúlyozunk, hogy csak ez esetek igen kis százalékában fordul elő szükséges a megfelelő szájhigiénia, valamint a rendszeres ellenőrzés.

Bár az implantátumok számos előnnyel bírnak, hiszen egy stabil fix fogsor összehasonlíthatatlanul jobb „viselet”, mint a hagyományos, kivehető műfogsor vagy protézis, előfordulhat, hogy a beültetés nem javasolt, vagy a páciens egészségi állapota nem teszi lehetővé a műtétet.

Ezért igen fontos, hogy az egészségügyi problémák feltárásra kerüljenek, hiszen az implantációt mindig alapos orvosi vizsgálat előz meg. Amennyiben bármilyen egészségügyi probléma felszínre kerül, feltétlenül szükséges azok kezelése. Mindezekkel együtt az alábbi esetekben sajnos nincs lehetőség műgyökér beültetésére:

  • Olyan betegségek, mint daganatok, súlyos szív- és érrendszeri betegségek, súlyos véralvadási zavarok, súlyos immunológiai kórképek, a vérképzőszervek betegségei.
  • Súlyos cukorbetegség, bár ebben az esetben folyamatos ellenőrzés és jól beállított vércukorszint mellett lehetőség van a műtétre.
  • Életvitelben jelentkező problémák: rossz szájhigiénia, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, drog- vagy gyógyszerfüggőség,.
  • Terhesség ideje alatt, mivel az implantátum beültetése előtt röntgenfelvételre van szükség, ami veszélyezteti a magzatot.
  • Amennyiben a páciens nem rendelkezik megfelelő mennyiségű és sűrűségű csonttal, és már nincs lehetőség csontpótlásra.
  • Növekedésben lévő állcsont esetében, ami körülbelül 14-18 éves korra tehető.

Ezen problémák egy része elsősorban a rossz szájhigiénia kis odafigyeléssel megszüntethető.

Hogy teremtsük meg a fogbeültetés lehetőségét?

Fontos a helyes táplálkozás, valamint a rendszeres fogmosás, és a fogorvos-látogatás.