Hogyan készül a műfogsor?

műfogsor készítés

műfogsor készítés

A folyamatosan fejlődő és bővülő fogászati technikának köszönhetően egyre több lehetőség közül választhatnak azok a páciensek, akik elvesztett fogaikat szeretnék pótolni. A biztonságos és esztétikus fogpótlás ma már azoknak sem elérhetetlen, akik mindegyik fogukat elvesztették az idők során.

Műfogsor készítés lehetőségei

Az esetek többségében igencsak drága implantátum ugyanakkor nem minden páciensnek ültethető be, hiszen a hosszú ideig tartó foghiány miatt előfordul, hogy nincs elegendő csontanyag a műtétekhez.
Az ilyen és ehhez hasonló szituációkban jelent tökéletes megoldást a műfogsor.

A kivehető műfogsor két fajtája van: a részleges és a teljes
Előbbi leginkább a hidat helyettesíti, és egybefüggő vagy rosszul elhelyezkedő foghiányos területet pótol; utóbbi akkor készül, ha a páciens szájában már egyáltalán nincs saját fog.

műfogsor készítés aprólékos munka

A műfogsor készítése legalább olyan aprólékos és nagy szakértelmet igénylő procedúra, mint a koronák és hidak gyártásra. A fogtechnikai laboratóriumtól nemcsak tapasztalatot, hanem türelmet és odafigyelést is igényel, a művelethez pedig az elérhető legjobb alapanyagokat használják fel.

A műfogsor alapját egy alaplemez adja, az arra készülő fogakat pedig műanyagból készítik, mivel a porcelán túl nehéz lenne, és lehúzná az eszközt a helyéről; a protézist lényegében a vákuum és a speciális kialakítás tartja a helyén (szükség esetén ragasztó).

Szerencsésebb pácienseknek lehetősége van arra, hogy a frontfogak helyére beépített implantátumok stabilabban megtartsák a protézist.

A mezostruktúra egy olyan fémváz, amely az implantátumfejhez csatlakozik, így kötést biztosít a műgyökér és a fogsor között.

részleges protézis

A részleges protézis esetében gyakran rejtett horgonyzást alkalmaznak az esztétikus végeredmény érdekében; ezeknél a kombinált munkáknál is lenyomatot vesznek, aminek segítségével precízen ki lehet alakítani a műfogsort.

A teljes és a részleges fogsornál is fontos pillanat a bepróbálás és az alábélelés: a műfogsorra váró páciensnél ugyanis előfordulhat az is, hogy minimális állításokat még a rendelőben is eszközölni kell, hogy a protézis tökéletesen illeszkedjen.

A műfogsorra általában egyéves garancia jár, és mindegyik fogorvos kihangsúlyozza, hogy bizonyos időközönként szükség lehet a korrekciókra.