A kivehető protézis viselése

A műfogsor rengeteg embernek biztosítja az elvesztett fogak pótlását, ezáltal pedig a rágási, hangképzési és esztétikai funkciók visszaállítását.

A helyesen elkészített kivehető protézis

segít áthidalni a foghiányból eredő problémákat, és megfelelő megoldást jelent a pácienseknek.

Készítésükkor figyelnek arra, hogy az ne irritálja a szájüregben lévő szöveteket, valamint a szájba kerülő ételek és a nyál se károsítsa. A műfogsor legfontosabb alapanyaga éppen ezért a műanyag, amely megfelelő kialakítással biztosítja, hogy a páciens állandóan hordani tudja azt.
A kivehető protézis azonban a legtöbb páciens számára kellemetlen első pillanatokat jelent, hiszen tudat alatt instabilnak vélik azt, és félnek attól, hogy a pótlás kiesik. A műfogsort ezért nehéz megszokni, és nemcsak erős akaraterőre, de komoly mennyiségű kitartásra is szükség van, hogy a beteg legyőzze az első félelmeket.

A kivehető protézis beilleszkedése a száj képletei közé akár másfél hétig is eltarthat.

Ez alatt az időszak alatt pedig viselése még furcsa és idegen; nagy mennyiségű nyál termelődik, megváltozik a hideg-meleg érzet, a nyelv még nem találja a helyét és nem fér el, valamint megváltozik a beszéd.

A másfél hétig tartó időszakban úrrá kell lenni ezeken a kellemetlenségeken, mert idővel ezekhez a száj nyálkahártyája alkalmazkodik. Azok a páciensek járnak a legrosszabbul, akik kiveszik a protézist, ezáltal nem biztosítanak lehetőséget a szervezetnek a hozzáedződéshez.

Fájdalom esetén a protézist ki kell venni.

Az egyetlen, amit nem szabad tűrni, az a fájdalom, ilyenkor a protézist ki kell venni, máskülönben néhány óra elteltével seb keletkezhet a szájban. Amennyiben a páciens határozott fájdalmat érez, mindenképp fel kell keresni a fogorvosát, hogy módosításokat végezzenek a fogsoron.

Abban az esetben, ha a kivehető protézis viselését már megszoktuk, akkor éjjel-nappal benn kell hagyni a szájban, ugyanakkor gondoskodni kell a megfelelő tisztításról.

Célszerű minden étkezés után folyó víz alatt leöblíteni róla a nyálat és az ételmaradékokat, valamint este komolyabban is átmosni (fogsortisztító vagy fogkrém).
Ajánlott legalább hetente egyszer fogsortisztító pezsgőtablettával átfertőtleníteni, és étkezéskor figyelni az apróbb falatokra, valamint a mindkét oldalon történő rágásra.