Fix fogsor ? Mikor nem javasolt implantátum beültetése?

Fix fogsor készítés implantációval.Fix fogsor?

Mikor nem javasolt az implantátum beültetése?

Mint minden műtétnek, természetesen a műgyökér beültetésének is vannak kockázatai, bár csak igen ritkán fordul elő mindössze az esetek körülbelül két százalékában –, hogy a beavatkozás sikertelen.

Ezek az implantátumok olyan modern orvosi anyagokból készülnek (nagy tisztaságú, ötvözetlen titánból), amik sem allergiás reakciót nem váltanak ki, sem daganatos megbetegedéseket nem okoznak a pácienseknél.

Hogyan viselkedik az implantátum a szájban?

A műgyökér felületén titán-oxid réteg keletkezik, ami „szövetbaráttá” teszi az implantátumot.
Ez annyit jelent, hogy a titán-oxid nem oldódik nyálban és egyéb testnedvekben, így nem lép reakcióba az immunrendszerrel, tehát nem váltja ki annak reakcióját sem. A kilökődés elkerüléséhez amit újra hangsúlyozunk, hogy csak ez esetek igen kis százalékában fordul elő szükséges a megfelelő szájhigiénia, valamint a rendszeres ellenőrzés.

Bár az implantátumok számos előnnyel bírnak, hiszen egy stabil fix fogsor összehasonlíthatatlanul jobb „viselet”, mint a hagyományos, kivehető műfogsor vagy protézis, előfordulhat, hogy a beültetés nem javasolt, vagy a páciens egészségi állapota nem teszi lehetővé a műtétet.

Ezért igen fontos, hogy az egészségügyi problémák feltárásra kerüljenek, hiszen az implantációt mindig alapos orvosi vizsgálat előz meg. Amennyiben bármilyen egészségügyi probléma felszínre kerül, feltétlenül szükséges azok kezelése. Mindezekkel együtt az alábbi esetekben sajnos nincs lehetőség műgyökér beültetésére:

  • Olyan betegségek, mint daganatok, súlyos szív- és érrendszeri betegségek, súlyos véralvadási zavarok, súlyos immunológiai kórképek, a vérképzőszervek betegségei.
  • Súlyos cukorbetegség, bár ebben az esetben folyamatos ellenőrzés és jól beállított vércukorszint mellett lehetőség van a műtétre.
  • Életvitelben jelentkező problémák: rossz szájhigiénia, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, drog- vagy gyógyszerfüggőség,.
  • Terhesség ideje alatt, mivel az implantátum beültetése előtt röntgenfelvételre van szükség, ami veszélyezteti a magzatot.
  • Amennyiben a páciens nem rendelkezik megfelelő mennyiségű és sűrűségű csonttal, és már nincs lehetőség csontpótlásra.
  • Növekedésben lévő állcsont esetében, ami körülbelül 14-18 éves korra tehető.

Ezen problémák egy része elsősorban a rossz szájhigiénia kis odafigyeléssel megszüntethető.

Hogy teremtsük meg a fogbeültetés lehetőségét?

Fontos a helyes táplálkozás, valamint a rendszeres fogmosás, és a fogorvos-látogatás.

Rögzített, fix fogsor higiéniája

Magyarországon több százezer páciensnek van kivehető protézise, és napjainkban egyre többen igénylik a rögzített vagy más néven fix fogsor által nyújtott előnyöket is.

A fix fogsor esetén is fontos a szájhigiénia!

Azonban minden fogmű esetében, úgy a műfogsornál is fontos a megfelelő szájhigiénia és a gondos ápolás.
A műfogsor sajnos számottevő esetben gombásodást okozhat, ami igencsak kellemetlen a viselőjének. Azonban nem szabad megijedni ettől, hiszen a gyógyítás rendkívül egyszerű, és egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük azt, hogy újra kialakuljon a probléma.

A  bajt leginkább az okozza, hogy a komoly vagy teljes foghiánnyal küzdő pácienseknél csökken a természetes módon megtalálható baktériumok száma, és növekszik azok száma, amik a nyálkahártya segítségével szaporodnak el.
A szájüreg baktériumflórája felborul, és ha a beteg vércukorszintje nincs jól beállítva, akkor a gomba képes cukrot felvenni és burjánzani. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy minél idősebbek vagyunk, annál inkább csökken a nyálmennyiségünk, amelyben így kevesebb lesz a jótékony összetevő, ami bevonja a szájüreg nyálkahártyáját.
A különböző betegségek, a kemoterápiás és sugárterápiás kezelés mellett pedig a szájszárazság is növelheti a gombásodás kockázatát.

Tanácsos éjszakára kivenni a protézist

A legfontosabb teendő ilyenkor a megfelelő szájhigiénia fenntartása; ide tartozik a műfogsor, valamint az azt tartó struktúra rendszeres és alapos tisztítása. Ilyen esetben tanácsos éjszakára kivenni a protézist, hogy helyreállítsuk a nyálkahártya keringését.
A gombásodás ellen gombaellenes szereket vethetünk be, amelyeket ecseteléssel vagy öblögetéssel vihetünk be a szájüregbe.

Régi, rossz állapotú műfogsora helyett készíttessen újat!

A rossz állapotban lévő műfogsorok helyett érdemes újat készíteni, azonban még a mintavétel előtt meg kell szüntetni a gombásodást. Figyelni kell arra is, hogy nem-e háttérbetegségek (mint például a cukorbetegség) okozta-e a problémás folyamatot, ezért érdemes kivizsgáltatni magunkat, és szakember segítségét kérni.

Elhanyagolt protézis? Ápolja és rögzítse

műfogsor ápolás

műfogsor tisztítás

Szomorú statisztikát lehet olvasni a protézist viselő magyarokról: a kivehető műfogsort  használóknak csak az egynegyede látogatja meg rendszeresen fogorvosát ellenőrzés céljából, és a csoport fele nem  használ műfogsor tisztító készítményeket

A műfogsor készítés az a kezdet, a protézis is ápolni kell!

A Corega által végzett nem reprezentatív felmérés szerint hiába van több mint félmillió magyarnak kivehető fogsora, a legtöbben nem tudják, hogyan kell megfelelően ápolni és tisztítani a protézist.  Sok páciens kevés információval rendelkezik a műfogsorral kapcsolatban, és leginkább házi módszereket alkalmaz a protézis tisztításhoz; ezek persze közel sem tudnak olyan hatékonyak lenni, mint professzionális szerek.

A műfogsort viselők nagy része csak szükség esetén látogatja meg fogorvosát, évente pedig csupán a negyedik jut el a szükséges kontrollra. Pedig sok problémára ezek az ellenőrzések világítanak rá, és csak így válik lehetővé a korai, időben történő kezelés.

Külön érdekesség, hogy a válaszadóknak csak körülbelül a fele volt elégedett a protézisével, és a legtöbb gondot annak instabil állapota jelentette.

fix fogsor

Sajnos még csak kevés páciens ismeri a fix fogsor lehetőségét, amellyel két vagy négy implantátum beültetésével tökéletesen tartó kivehető pótlást igényelhető. A régi foghiányból fakadó csonthiány is pótolható egy speciális műtét segítségével, ezért a páciensek nagyobb része alkalmas lehet a műgyökér beültetésével járó műtétre.

Diagnosztika a fix fogsor esetén

A fix fogsor egyik legnagyobb előnye, hogy képes stabilizálni a kivehető protézist, ezáltal elmúlik a páciens bizonytalanságérzése, és nő az önbizalma.

[ad 3]

Mi a fix fogsor titka?

A titok nyitja az implantátumok beültetése, amit azonban rendkívül alapos, minden részletre kiterjedő állapotfelmérés előz meg.

A műgyökér alkalmazása ugyanis elégséges egészségügyi állapotot igényel a páciens részéről; néhány betegség mellett a rossz szájhigiénia és a túlzott alkohol-, cigaretta- és drogfogyasztás is kizáró tényező lehet. Ennél is súlyosabb a helyzet azonban akkor, ha nincs megfelelő mennyiségű és minőségű csontállománya a betegnek, hiszen ekkor nincs hova beültetni az implantátumot.

A csonthiány az esetek többségében csontpótlással orvosolható, ugyanakkor a tökéletes diagnosztikához már nem elég a kétdimenziós panorámaröntgen. A szájsebészeknek és fogorvosoknak egy sokkal hatékonyabb és alaposabb eszközre van szükségük ahhoz, hogy átlássák a páciens szájüregének és állkapocscsontjának állapotát.
A 3D fogászati CT egy ilyen eszköz, hiszen azt kifejezetten fogászati és szájsebészeti célokra tervezték. Segítségével három dimenzióban látható a páciens csontozata és fogazata, ezáltal nem marad rejtve semmilyen probléma, és a szakorvosok megfelelő diagnózist állíthatnak fel.

A 3D CT teljesen biztonságos és gyors eljárás, a készülő felvétel pedig elképesztően részletgazdag és pontos. Az eszközzel lényegében virtuálisan is elvégezhető a fogbeültetés, és minden négyzetcentiméteren három dimenzióban letesztelhető, hogy beültethető-e oda műgyökér.